fredag 18 september 2020

Citronmarängbakelse

CITRONMARÄNGBAKELSE

8 portioner

4 äggvitor
3 dl socker
½ tsk bakpulver

Citronkräm:
4 äggulor
½ dl socker
rivet skal och pressad
saft av 1 citron
2½ dl vispgrädde

Garnering:
hallon eller björnbär
mynta


Sätt ugnen på 125°.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda socker och bakpulver och vispa ned i vitorna. Vispa tills marängsmeten är blank och bildar toppar. Bred ut 8 små rundlar av hälften av smeten, 7 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa små toppar runt kanten på varje rundel. Grädda mitt i ugnen ca 50 minuter. Platta till mitten på marängskålarna. Ta loss dem från papperet och lägg på galler.

Citronkräm:
Vispa äggulor och socker i en kastrull. Tillsätt citronskal och saft och vispa krämen tjock över svag värme. Låt krämen kallna i kallt vattenbad. Vispa grädden tjock och tillsätt till krämen. Fördela krämen i marängskålarna och garnera med bär och mynta.



Foto: Karin Mönefors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar