torsdag 17 september 2020

Apelsinmazariner

APELSINMAZARINER

Mazarin är en läcker och uppskattad bakelse till kaffet. Den här varianten är smaksatt med apelsin och garnerad med syltade apelsinskal.

24 st

Mördeg:
4 dl vetemjöl
½ dl socker
200 g kallt smör
1 äggula

Fyllning:
2 dl socker
1 dl skållad sötmandel
75 g rumstempererat smör
3 ägg
rivet skal av 1 apelsin
2 tsk vaniljsocker
3/4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Glasyr:
3 dl florsocker
1 msk pressad apelsinsaft
2 msk vatten


Sätt ugnen på 175°.

Mördeg:
Blanda mjöl, socker, kallt smör och äggula i matberedaren med kniven monterad. Kör tills det bildas en boll. Rulla ut två längder och dela varje längd i 12 bitar. Tryck ut dem i engångsformar av aluminiumfolie.

Fyllning:
Mixa socker och mandel tills mandeln är finfördelad. Tillsätt rumstempererat smör, ägg, apelsinskal, vaniljsocker och vetemjöl blandat med bakpulver. Fyll formarna med smet upp till ca 2/3. Grädda på en plåt mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt dem kallna på bakgaller.

Glasyr:
Blanda florsocker, apelsinsaft och vatten till en jämn glasyr och värm på spisen till 40°. Stryk glasyren på kakorna när de kallnat och garnera med syltade apelsinskal.



Foto: Karin Mönefors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar