fredag 25 september 2020

Midsommartårta med jordgubbar och vaniljkräm

MIDSOMMARTÅRTA MED JORDGUBBAR
OCH VANILJKRÄM

Till midsommarkaffet (eller när som helst) passar den här härligt somriga gräddtårtan utmärkt att bjuda på.

1 tårta, 8 - 10 bitar

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
50 g smält smör eller margarin

Fyllning:
2 dl gräddmjölk
2 äggulor
1 msk potatismjöl
1 msk socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl bär eller äppelmos

Garnering:
3 dl vispgrädde
1 tsk socker
jordgubbar


Sätt ugnen på 175°.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ned vetemjöl blandat med potatismjöl och bakpulver. Tillsätt till sist det smälta matfettet. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda nederst i ugnen i 35 - 40 minuter. Pröva med sticka. Stjälp upp kakan och låt den kallna.

Blanda allt utom vaniljsocker och bär till fyllningen i en liten kastrull. Sjud upp under vispning tills krämen tjocknat. Den får inte koka. Låt krämen svalna och blanda sedan i vaniljsockret.

Dela tårtbotten i 3 delar och lägg ihop dem igen med vaniljkräm och mosade eller skivade bär eller äppelmos emellan. Vispa grädden med litet socker. Spritsa eller bred ut den över tårtan. Garnera med jordgubbar.



Foto: Kent Jardhammar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar