söndag 20 september 2020

Festtårta med mandelbottnar

FESTTÅRTA MED MANDELBOTTNAR

Perfekt tårta när man vill fira något riktigt festligt.

1 tårta, 8 - 10 bitar

125 g sötmandel
1½ dl socker
4 äggvitor

Gräddvaniljkräm:
2 gelatinblad
2 dl mjölk
1 ägg
1 äggula
1 msk potatismjöl
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
5 dl vispgrädde

Garnering:
frukt och bär


Sätt ugnen på 225°.

Mal den oskalade mandeln i en mandelkvarn. Blanda samman mandeln med sockret. Vispa äggvitorna till fast skum. Rör ned mandelblandningen i det. Rör till en jämn smet. Rita 3 rundlar på bakplåtspapper, ca 22 cm i diameter. Bred ut mandelsmeten i rundlarna. Grädda mitt i ugnen ca 10 - 12 minuter. Låt bottnarna kallna på galler med bakplåtspapperet under. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet när bottnarna är kalla.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 - 7 minuter. Vispa samman mjölk, ägg, äggula, potatismjöl och socker i en tjockbottnad kastrull. Låt det sjuda (inte koka) under omrörning tills krämen tjocknar. Krama vattnet ur gelatinbladen och lägg ned dem i den heta krämen. Låt krämen kallna. Rör i den då och då under tiden. Ställ krämen i kylen att stelna.

Vispa grädden till skum. Smaka av krämen med vaniljsocker. Rör ned grädden. Bred vaniljgräddkräm över bottnarna och lägg samman dem. Spritsa kräm runtom tårtan. Garnera med frukt och bär.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar