onsdag 16 september 2020

Apelsintosca

APELSINTOSCAKAKA

1 kaka

100 g smör
1 dl mjölk
½ dl vispgrädde
1 apelsin
2 ägg
1½ dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
100 g mandelmassa

Toscasmet:
100 g smör
1 dl pressad apelsinsaft
1 dl socker
½ dl vetemjöl
2 msk vispgrädde
100 g mandelspån


Sätt ugnen på 175°.

Smält smöret i en kastrull. Ta kastrullen från plattan och häll i mjölk, grädde och apelsinskal. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Vispa ned smörblandningen i äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ned i smeten. Riv mandelmassan fint och rör ned i smeten. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 30 minuter.

Toscasmet:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt apelsinsaft och socker och rör om. Vispa i mjöl och grädde och värm smeten under omrörning tills den tjocknar. Rör i mandelspån. Bred försiktigt smeten över kakan. Höj ugnsvärmen till 200° och grädda tills den fått fin färg, ca 10 minuter.



Foto: Olof Abrahamsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar