onsdag 23 september 2020

Citronpaj med hallon

CITRONPAJ MED HALLON

En fräsch paj som verkligen smakar sommar.

6 - 8 bitar

100 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
2 msk socker

Citronkräm:
2 citroner
3 dl mjölk
1 dl florsocker
4 msk potatismjöl
3 stora äggulor
1 msk smör

Garnering:
½ l hallon


Blanda samman mjöl och socker. Tillsätt matfettet och finfördela till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten. Ställ formen kallt ca 30 minuter. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 - 18 minuter eller tills det har fin färg. 

Riv citronskalet på den ena citronen. Pressa saften från båda citronerna. Vispa samman citronsaften med mjölk, florsocker och potatismjöl i en kastrull. Låt det sjuda under omrörning till en krämig konsistens. Ta kastrullen från värmen.

Tillsätt 1 äggula i taget under kraftig omrörning. Rör ned smöret och citronskal. Låt krämen svalna. Bred ut krämen i det gräddade pajskalet. Garnera med hallon.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar