lördag 26 september 2020

Citronmoussetårta

CITRONMOUSSETÅRTA

En ljuvlig, len dessert som står klar i kylen.

Ca 8 portioner

300 g mandelmassa
3 ägg

Fyllning:
4 gelatinblad
3 ägg
1½ dl florsocker
2 dl vispgrädde
saft av 1 stor citron
skal av ½ citron
1 dl Kesella

Garnering:
100 g hallon
2 kiwifrukter


Sätt ugnen på 175°.

Riv mandelmassan grovt. Vispa samman den med äggen. Häll smeten i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna. Ta ut kakan och diska av formen. Lägg tillbaka kakan i formen.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 6 - 8 minuter. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa gulorna tillsammans med florsocker ljust och pösigt. Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren skål. Vispa grädden till hårt skum i en annan skål. Häll citronsaften i en liten kastrull. Krama vätskan ur gelatinbladen och lägg ned dem i citronsaften. Värm på svag värme och låt gelatinbladen smälta. Låt det svalna litet.

Häll ned gelatinblandningen i äggulesmeten under omrörning. Tillsätt rivet citronskal och Kesella. Rör sedan ned grädden och till sist äggvitorna. Häll smeten över kakan och täck med folie. Ställ formen att stelna minst 4 timmar i kylen. Garnera med hallon och tärnad kiwi.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar