söndag 20 september 2020

Charlotte aux fruits rouges - Moussetårta med hallon och jordgubbar

CHARLOTTE AUX FRUITS ROUGES -
MOUSSETÅRTA MED HALLON OCH JORDGUBBAR

En festlig liten sommarpudding. Savoiardikex finns att köpa i många välsorterade mataffärer.

8 portioner

1 pkt savoiardikex
6 gelatinblad
225 g hallon, färska eller 
frysta tinade
400 g jordgubbar, färska eller
frysta tinade
3 msk nypressad citronsaft
½ dl vatten
1½ dl socker
4 dl vispgrädde
färska bär till garnering


Klä en form eller kastrull med raka kanter med plastfolie. Formen ska rymma ca 2 l och gärna ha en diameter på ca 15 cm. Ställ savoiardikex tätt längs kanten och lägg några kex i botten av formen. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten. Mixa hallon och jordgubbar och passera dem genom en sil för att få bort kärnorna. Rör ned citronsaften.

Blanda ½ dl vatten och socker i en kastrull, låt koka upp och koka någon minut. Dra kastrullen från plattan. Skaka vattnet från gelatinbladen och rör ned dem i sockerlagen. Låt svalna några minuter. Blanda ned litet av de passerade bären i sockerlagen och rör sedan ned sockerlagen i bären.

Vispa grädden fluffigt och fast men inte för hårt. Rör ned litet av grädden i bärpurén och vänd därefter ned bärpurén i grädden. Häll moussen i formen. Låt stelna i kylen minst 6 timmar. Du kan förbereda tårtan i god tid och frysa in den. Vänd sedan upp tårtan på ett fat, avlägsna plastfolien och låt tina.

Dekorera gärna med färska bär.



Foto: Ulrika Ekblom

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar