fredag 18 september 2020

Mandelpaj med rabarberkompott

MANDELPAJ MED RABARBERKOMPOTT

Den rosaröda och milda rabarbern blir till en fantastisk kompott på denna mandelpaj.

Ca 6 - 8 bitar

150 g mandelmassa
125 g smör eller margarin
1 ägg
3½ dl vetemjöl

Fyllning:
1 burk lätt-Kesella
½ dl socker
2 dl vispgrädde

Rabarberkompott:
3 rabarberstjälkar
3 msk socker
½ tsk kanel


Sätt ugnen på 200°.

Riv mandelmassan och arbeta in matfettet. Tillsätt ägget och sist mjölet. Arbeta till en jämn smet. Tryck ut degen i en smord och bröad form med löstagbar kant. Låt vila kallt ca 30 minuter. Grädda pajbottnen ca 30 minuter mitt i ugnen eller tills den känns genomgräddad. Låt den kallna.

Blanda Kesella och socker. Vispa grädden hårt och rör ned den i Kesellan. Bred den över den kalla kakan. Ställ pajen kallt tills den ska serveras. 

Skölj och skär rabarbern i tunna skivor. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker och kanel. Låt rabarbern mjukna på inte för stark värme. Låt kompotten svalna. Fördela rabarbern över pajen.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar