ÄPPEL- OCH MANDELRUTOR
15 st
Botten:
150 g smör
1 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 äggula
Fyllning:
400 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
1 msk vaniljsocker
3 äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel
Servering:
vaniljsås
Sätt ugnen på 175°.
Blanda rumsvarmt smör, florsocker och mjöl till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en form, 28 x 20 cm. Låt stå kallt 30 minuter.
Fyllning:
Riv mandelmassan. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar under omrörning. Rör i ett ägg i taget. Rör i vaniljsocker och häll smeten i pajskalet. Kärna ur och klyfta äpplena och lägg dem vackert i formen. Blanda socker och kanel och strö över äpplena. Grädda tills smeten stelnat och fått fin färg, ca 40 minuter.
Servera med vaniljsås.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar