onsdag 16 september 2020

Äppel- och mandelrutor

ÄPPEL- OCH MANDELRUTOR

15 st

Botten:
150 g smör
1 dl florsocker
4 dl vetemjöl
1 äggula

Fyllning:
400 g mandelmassa
150 g smör
3 ägg
1 msk vaniljsocker
3 äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel

Servering:
vaniljsås


Sätt ugnen på 175°.

Blanda rumsvarmt smör, florsocker och mjöl till en smulig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Kavla ut degen och lägg den i en form, 28 x 20 cm. Låt stå kallt 30 minuter.

Fyllning:
Riv mandelmassan. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar under omrörning. Rör i ett ägg i taget. Rör i vaniljsocker och häll smeten i pajskalet. Kärna ur och klyfta äpplena och lägg dem vackert i formen. Blanda socker och kanel och strö över äpplena. Grädda tills smeten stelnat och fått fin färg, ca 40 minuter.

Servera med vaniljsås.



Foto: Olof Abrahamsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar