FRUKTTÅRTA MED FLÄDERGELÉ
Det lyser konditori om den här tårtan. Bli proffsbagare du med!
12 bitar
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
Vaniljkräm:
2 äggulor
1 msk majsstärkelse
1 msk socker
2 dl matlagningsgrädde
1 msk vaniljsocker
Gelé:
1 dl flädersaft
½ dl vin
1½ dl gelésocker multi
Fyllning:
1½ dl jordgubbssylt
Garnering:
75 g rostat mandelspån
100 g hallon
½ burk mandarinklyftor
3 ringar konserverad ananas
Sätt ugnen på 175°.
Smörj och bröa en bakform som är ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och poröst, gärna med elvisp. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt den kallna. Dela kakan i 3 bottnar.
Vaniljkräm:
Blanda äggulor, majsstärkelse, socker och grädde i en rostfri kastrull och koka krämen tjock under omrörning. Låt kallna i vattenbad. Rör ned vaniljsockret.
Gelé:
Koka upp saft, vin och gelésocker i en kastrull och koka ½ minut. Kyl i vattenbad tills gelén är trögflytande.
Bred hälften av vaniljkrämen på en tårtbotten. Täck med en botten och bred på sylten. Lägg på sista bottnen och bred resten av vaniljkrämen på och runt om tårtan. Tryck fast mandelspån runt kanten på tårtan med en sked. Garnera med frukt och bär. Skeda det trögflytande geléet över frukten och bären. Låt stå kallt tills geléet stelnat.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar