lördag 26 september 2020

Rabarberkaka med mandelglasyr

RABARBERKAKA MED MANDELGLASYR

Läcker och saftig rabarberkaka att servera till kaffet. Du bakar den i en rund form, 26 cm i diameter, med löstagbar kant. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen.

1 kaka

Mandelglasyr:
100 g smör
75 g mandelspån
1½ dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk
1 msk vaniljsocker

Kaksmet:
175 g smör
2½ dl socker
2 ägg
2½ dl gräddfil
5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
ca 400 g rabarber


Sätt ugnen på 175°.

Blanda alla ingredienserna, utom vaniljsockret, till mandelglasyren i en kastrull. Låt det sjuda någon minut under omrörning. Ta av kastrullen från värmen och rör ned vaniljsockret. Skölj och ansa rabarbern. Skär den i bitar, ca 2 - 3 cm långa. 

Rör smör och socker riktigt ljust och pösigt. Tillsätt äggen och rör ytterligare en stund. Rör ned gräddfilen. Blanda de torra ingredisenserna och rör hastigt ned dem i smeten. Bred ut smeten i en väl smord och bröad form med löstagbar kant, ca 26 cm i diameter. Tryck ned rabarberbitarna lätt i smeten.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen 45 minuter. Bred mandelglasyren över ytan och grädda ytterligare ca 15 minuter. Servera ev vaniljglass eller lättvispad grädde till.



Foto: Thomas Carlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar