lördag 26 september 2020

Mandelkaka med frukt

MANDELKAKA MED FRUKT

En saftig kaka som smakar bra efter maten med en kopp gott kaffe till.

Ca 10 bitar

500 g mandelmassa
100 g smör eller margarin
3 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
plommon eller äpplen
florsocker


Sätt ugnen på 175°.

Riv mandelmassan grovt. Tillsätt matfettet och rör samman det. Tillsätt äggen ett och ett under fortsatt kraftig omrörning. Blanda samman vetemjölet med bakpulver och vaniljsocker. Rör ned det i smeten och fortsätt röra tills smeten är jämn. Klicka ned smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.

Skala och kärna ur frukten. Skär den i tärningar, Strö frukten över kakan. Grädda mitt ugnen 35 - 45 minuter eller tills kakan känns torr och har fin färg. Låt kakan svalna litet innan den stjälps upp och får kallna. Sikta över litet florsocker strax före serveringen.

Bjud gärna litet vispad grädde smaksatt med litet likör till kakan.



Foto: Hans-Ove Ohlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar