ÄPPELKAKA MED LINGON
En saftig kaka som blir extra festlig om du bjuder vaniljsås till.
1 kaka
200 g smör eller margarin
2½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
4 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl matlagningsyoghurt
2 äpplen
1 tsk kanel
½ dl rårörda lingon
Garnering:
florsocker
Sätt ugnen på 175°.
Rör matfett och socker riktigt ljust och pösigt. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt kraftig omrörning. Blanda samman mjöl med bakpulver och vaniljsocker. Rör ned det i smeten tillsammans med yoghurt. Rör till en jämn smet.
Skala, kärna ur och tärna äpplena. Blanda dem med kanel. Häll ca hälften av smeten i en smord och bröad form som rymmer minst 1½ liter. Lägg hälften av äppeltärningarna ovanpå och fördela hälften av lingonen överst. Bred resten av smeten över och lägg äpple och sylt ovanpå. Gör små hål och stick ned frukten i mitten.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 50 - 60 minuter eller tills kakan har fått fin färg och känns torr. Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna. Kakan går att frysa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar