lördag 19 september 2020

Plommon- och mandelkaka

PLOMMON- OCH MANDELKAKA

1 kaka 8 - 10 bitar

150 g smör
ca 8 plommon
3 ägg
150 g mandelmassa
1½ dl socker
rivet skal av 1 citron
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Garnering:
18 pekannötter
florsocker
citronmeliss


Sätt ugnen på 175°.

Smält smöret och låt det svalna. Dela och kärna ur plommonen. Kör ägg, mandelmassa och socker till en fluffig smet i skålen till matberedaren med kniven monterad. Blanda ned smör och citronskal. Sikta ned mjölet blandat med bakpulver.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp bort överflödigt papper. Häll smeten i den smorda och bröade formen. Lägg plommonhalvorna i smeten och garnera med pekannötterna.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt kakan stå 5 minuter innan den lossas från formen. Låt svalna på galler under bakduk. Garnera med siktat florsocker och citronmeliss.



Foto: Thomas Carlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar