PAJ MED APELSINKRÄM
4 - 6 portioner
Pajskal:
3 dl vetemjöl
100 g kylskåpskallt smör
eller margarin
1 ägg
Fyllning:
1 dl pressad apelsinsaft
5 äggulor
1 dl socker
1½ dl crème fraîche
Garnering:
1 burk konserverade mandarinklyftor
Servering:
1 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde
Sätt ugnen på 225°.
Skär matfettet i bitar och finfördela till en grynig massa i mjölet. Tillsätt ägget och blanda till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och låt pajskalet stå ca 30 minuter. Grädda 15 minuter.
Blanda apelsinsaften med äggulorna och sockret i en kastrull. Låt tjockna under vispning. Blandningen får inte koka, då skär den sig. Låt krämen svalna något innan du blandar i crème fraîche. Bred ut krämen i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare 8 minuter.
Garnera med avrunna mandarinklyftor. Servera pajen som den är eller med en blandning av vispad grädde och crème fraîche.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar