torsdag 17 september 2020

Paj med apelsinkräm

PAJ MED APELSINKRÄM

4 - 6 portioner

Pajskal:
3 dl vetemjöl
100 g kylskåpskallt smör
eller margarin
1 ägg

Fyllning:
1 dl pressad apelsinsaft
5 äggulor
1 dl socker
1½ dl crème fraîche

Garnering:
1 burk konserverade mandarinklyftor

Servering:
1 dl crème fraîche
1 dl vispgrädde


Sätt ugnen på 225°.

Skär matfettet i bitar och finfördela till en grynig massa i mjölet. Tillsätt ägget och blanda till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 23 cm i diameter. Nagga botten med en gaffel och låt pajskalet stå ca 30 minuter. Grädda 15 minuter.

Blanda apelsinsaften med äggulorna och sockret i en kastrull. Låt tjockna under vispning. Blandningen får inte koka, då skär den sig. Låt krämen svalna något innan du blandar i crème fraîche. Bred ut krämen i det förgräddade pajskalet och grädda ytterligare 8 minuter.

Garnera med avrunna mandarinklyftor. Servera pajen som den är eller med en blandning av vispad grädde och crème fraîche.



Foto: Magnus Malmberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar