CHOKLADTARTELETTE MED HALLON
OCH MYNTA
Elegant klassiker som ger mersmak.
6 st
6 tartelettformar med löstagbar
kant, 10 cm i diameter
Mördeg:
3½ dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 dl socker
100 g smör
1 ägg
Chokladfyllning:
200 g mörk choklad,
55% eller 66%
1½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
1 rumstempererat ägg
Garnering:
125 g hallon
mynta
Sätt ugnen på 175°.
Mördeg:
Hacka samman mjöl, bakpulver, socker och rumsvarmt smör med en degskrapa. Tillsätt ägget och hacka ihop till smulor. Forma smulorna till bollar som trycks ut med bakre delen av handen, så att degen blir smidig men inte överarbetad. Samla ihop till en deg. Plasta in degen och låt stå i kylen minst 1 timme, gärna över natten.
Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en ½ cm tjock kaka. Stansa ut rundlar med ett mått, ca 12 cm i diameter. Lägg rundlarna i formen och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Chokladfyllning:
Hacka chokladen. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull.Ta kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Tillsätt ägget och rör om till en slät blank smet.
Fyll formarna med chokladsmeten och grädda mitt i ugnen 3 - 4 minuter. Stäng av ugnen och låt tarteletterna stå kvar 3 - 4 minuter. Ta ut tarteletterna och låt dem svalna på bakgaller. Lossa formarna och garnera tarteletterna med hallon och mynta strax före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar