lördag 19 september 2020

Fryst gräddtårta med hallon och maräng

FRYST GRÄDDTÅRTA MED HALLON
OCH MARÄNG

En läcker sommartårta som förbereds och förvaras i frysen tills den ska serveras. Använder du färdig maräng går tårtan ännu fortare att göra.

8 - 10 bitar

Botten:
3 äggvitor
1½ dl socker

Fyllning:
100 g mandelspån
4 ägg
½ dl socker
4 dl vispgrädde
150 g tinade frysta hallon
1 dl Nutella

Garnering:
hallon


Sätt ugnen på 100°.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret litet i taget under vispning och vispa tills smeten är blank och fast. Rita en cirkel på ett bakplåtspapper, 24 cm i diameter, och bred ut 2/3 av smeten i den. Klicka toppar av resten och grädda 1½ timme tills marängen är torr.

Rosta mandelspånen i en torr stekpanna tills de fått fin färg. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vispa äggulorna med resten av sockret. Vispa grädden Vänd samman äggulekrämen med grädden, hälften av mandeln och krossade maränger. Vänd försiktigt ned äggvitorna och lätt mosade hallon.

Lägg marängbottnen i en form, 24 cm i diameter, med löstagbar kant. Värm Nutellan över vattenbad och ringla i smeten. Häll i formen och frys minst 4 timmar. Garnera med resten av mandeln och ev hallon.

Ska tårtan förvaras i frysen, så packa in den väl i en lufttät plastpåse. Tårtan håller någon månad i frysen.




Foto: Olof Abrahamsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar