BJÖRNBÄRSPAJ
Björnbären kan bytas ut mot frukt eller andra bär.
6 portioner
75 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
1 äggula
½ dl vit sirap
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
2 äggvitor
1 dl florsocker
1 dl hackad mandel
½ l björnbär
Tillbehör:
2 dl crème fraîche
½ dl florsocker
rivet skal och saft av 1 citron
Finfördela matfettet i mjölet. Tillsätt äggula, sirap och vaniljsocker. Arbeta raskt ihop till en deg. Klä en pajform, ca 22 cm i diameter, med degen. Nagga bottnen och låt formen stå i kylskåpet ca 30 minuter. Sätt en remsa aluminiumfolie runt kanten. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt florsocker och vispa ytterligare några minuter så att det blir nytt fast skum. Vänd försiktigt ned mandelhack och bär i äggvitesmeten. Vispa samman crème fraîche med florsocker, rivet citronskal och pressad citronsaft.
Servera pajen ljummen tillsammans med crème fraîchen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar