lördag 12 september 2020

Päron- och blåbärskaka

PÄRON- OCH BLÅBÄRSKAKA

En kakpaj med både frukt och bär. Eftersom kakan inte innehåller "vanligt" mjöl blir inte konsistensen som den sockerkaka som vi är vana vid. Den här blir litet kladdigare och saftigare, och har en härlig smak av mandel, citron, vanilj och kanel. En klick lättvispad grädde till är förstås helt rätt. 

8 bitar

3 dl mandelmjöl
2 dl socker
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 ägg
½ dl Kesella
rivet skal av 1 citron

Fyllning:
1 päron
1½ msk brun farin
1½ msk socker
1 tsk kanel
1 dl blåbär

Till formen:
smör
mandelmjöl

Garnering:
florsocker


Sätt ugnen på 175°.

Blanda mandelmjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i matberedaren. Tillsätt kallt smör i kuber och mixa snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt ett ägg i taget, Kesella och citronskal. Mixa snabbt ihop till en smet. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, som mäter 24 cm, med smör och mandelmjöl. Bred ut smeten i formen.

Fyllning:
Skala och kärna ur och skär päronet i tunna klyftor. Blanda farin, socker och kanel i en skål. Lägg i päronklyftorna och blanda om.

Fördela päronklyftor och överbliven sockerblandning över kakan. Strö på blåbären. Tryck försiktigt ned päron och blåbär i kakan. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Känn med en provsticka att kakan är genomgräddad. Låt kakan stå några timmar i kylen.

Pudra över florsocker vid servering.



Foto: Ove Lindfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar