söndag 20 september 2020

Mandeltårta med citronkräm

MANDELTÅRTA MED CITRONKRÄM

En fin avslutning som kan vänta färdig i kylen.

1 tårta

Botten:
200 g mandelmassa
3 ägg
1 dl socker
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Fyllning:
2 gelatinblad
3 äggulor
2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
rivet skal av 2 citroner
200 g färskost
1 l jordgubbar


Sätt ugnen på 200°.

Riv mandelmassan fint. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten tillsammans med mandelmassa. Häll smeten i en smord och bröad form, 23 cm i diameter, gärna med upphöjd botten. Grädda ca 15 minuter. Låt svalna. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.

Vispa äggulor, florsocker och grädde pösigt. Tvätta citronerna väl och riv skalet fint. Blanda med smeten och rör i färskosten. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i en kastrull tillsammans med 2 msk av krämen. Blanda ned i resten av krämen. Häll i formen och toppa med jordgubbar.



Foto: Olof Abrahamsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar