lördag 19 september 2020

Frukttårta med flädergelé

FRUKTTÅRTA MED FLÄDERGELÉ

Det lyser konditori om den här tårtan. Bli proffsbagare du med!

12 bitar

4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Vaniljkräm:
2 äggulor
1 msk majsstärkelse
1 msk socker
2 dl matlagningsgrädde
1 msk vaniljsocker

Gelé:
1 dl flädersaft
½ dl vin
1½ dl gelésocker multi

Fyllning:
1½ dl jordgubbssylt

Garnering:
75 g rostat mandelspån
100 g hallon
½ burk mandarinklyftor
3 ringar konserverad ananas


Sätt ugnen på 175°.

Smörj och bröa en bakform som är ca 24 cm i diameter. Vispa ägg och socker vitt och poröst, gärna med elvisp. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd försiktigt ned det i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Stjälp upp kakan på sockrat smörpapper och låt den kallna. Dela kakan i 3 bottnar.

Vaniljkräm:
Blanda äggulor, majsstärkelse, socker och grädde i en rostfri kastrull och koka krämen tjock under omrörning. Låt kallna i vattenbad. Rör ned vaniljsockret. 

Gelé:
Koka upp saft, vin och gelésocker i en kastrull och koka ½ minut. Kyl i vattenbad tills gelén är trögflytande.

Bred hälften av vaniljkrämen på en tårtbotten. Täck med en botten och  bred på sylten. Lägg på sista bottnen och bred resten av vaniljkrämen på och runt om tårtan. Tryck fast mandelspån runt kanten på tårtan med en sked. Garnera med frukt och bär. Skeda det trögflytande geléet över frukten och bären. Låt stå kallt tills geléet stelnat.



Foto: Olof Abrahamsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar