torsdag 24 september 2020

Frukttårta med ananaskräm

FRUKTTÅRTA MED ANANASKRÄM

Frukttårtan är en härlig sommartårta med lätt porös botten.

Ca 10 bitar

4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Ananaskräm:
3 äggulor
2 3/4 dl ananasspad + vatten
1½ msk pressad citronsaft
2½ msk socker
3 tsk potatismjöl
4 dl vispgrädde

Garnering:
1 burk ananas i skivor
jordgubbar eller andra bär
1 påse mandelspån
citronmeliss


Sätt ugnen på 200°.

Vispa ägg och socker riktigt ljus och pösigt. Blanda samman mjölsorterna med bakpulver och rör ned det försiktigt i äggsmeten. Häll smeten i smord och bröad 2-litersform, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 - 25 minuter eller tills kakan känns torr och har fin färg. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp. Lägg gärna över kakformen och låt kakan kallna. Dela den sedan i tre bottnar.

Vispa samman äggulorna till ananaskrämen i en rostfri kastrull tillsammans med ananasspad + vatten, pressad citronsaft, socker och potatismjöl. Sjud blandningen under omrörning tills den tjocknar, krämen ska inte koka, bara sjuda. Ta kastrullen från värmen och låt krämen kallna. Rör i den några gånger under tiden.

Vispa grädden. Vispa ned litet grädde i taget i krämen tills all grädde är invispad. Rosta mandelspånen lätt i en torr stekpanna. Låt dem kallna.

Ta undan tre ananasskivor och tärna de andra fint. Bred ananaskräm på två bottnar och fördela ananashacket över. Lägg samman och täck med den sista tårtbottnen. Bred resterande ananaskräm över och runtom hela tårtan. Sätt fast mandelspån runtom. Garnera med ananas, bär och citronmelissblad.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar