söndag 20 september 2020

Mandelrutor med svartvinbärsglasyr

MANDELRUTOR MED SVARTVINBÄRSGLASYR

45 st

5 dl vetemjöl
1 dl socker
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
175 g smör eller margarin
1 ägg

Fyllning:
1½ dl sötmandel
2 bittermandlar
250 g mandelmassa
1 ägg
25 g smör eller margarin

Glasyr:
5 msk svartvinbärsgelé
5 dl florsocker
3 msk vatten


Sätt ugnen på 175°.

Hacka samman mjöl, socker, bakpulver, vaniljsocker och smör till en smulig massa. Vispa upp ägget lätt. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Kavla ut och lägg i en långpanna med bakplåtspapper. Låt degen stå kallt 30 minuter. Det är lättare att bre på mandelmassan när degen är kall.

Skålla, skala och hacka mandeln fint. Blanda med riven mandelmassa, uppvispat ägg och smör. Bred över degen och grädda 20 minuter.

Glasyr:
Rör ihop gelé, florsocker och vatten och bred över den varma kakan. Låt kakan svalna och skär upp den i avlånga bitar.



Foto: Olof Abrahamsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar