torsdag 24 september 2020

Vinbärskaka med maräng

VINBÄRSKAKA MED MARÄNG

Många kokar saft och gelé av vinbär men man kan använda vinbär i många andra sammanhang. Här visar vi hur du bakar en härlig kaka, lika god till kaffe som till efterrätt.

1 kaka

2 ägg
1 dl socker
1½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk kallt vatten
ca 5 dl rensade röda vinbär
3/4 dl socker

Maräng:
3 äggvitor
1 dl socker


Sätt ugnen på 250°.

Vispa äggen pösiga med 1 dl socker. Blanda ned mjöl blandat med bakpulver och vatten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 23 cm i diameter och gärna med löstagbar botten. Grädda nederst i ugnen ca 10 minuter. Sänk värmen till 150°.

Vispa vitorna till hårt skum och blanda försiktigt i 1 dl socker. Lägg bären blandade med 3/4 dl socker på kakan. Bred eller spritsa över marängsmeten. Grädda mitt i ugnen ytterligare ca 15 minuter.

Servera kakan ljummen, gärna med en klick vaniljsås eller halvsmält vaniljglass.




Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar