söndag 20 september 2020

Mandelkaka med aprikoser

MANDELKAKA MED APRIKOSER

1 kaka

400 g mandelmassa
4 ägg
½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 burk konserverade aprikoser
75 g mörk blockchoklad


Sätt ugnen på 175°.

Riv mandelmassan grovt på grövsta sidan av ett rivjärn och lägg den i en skål. Tillsätt äggen, ett i sänder, under kraftig vispning. Vispa till smeten är luftig och porös. Blanda samman mjölet med bakpulver. Rör ned det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 20 x 25 cm. Grädda på galler i nedre delen av ugnen ca 25 minuter.

Låt aprikoserna rinna av. Ta ut formen och lägg aprikoshalvorna ovanpå kakan. Ställ tillbaka formen och grädda ytterligare ca 15 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila i sin form en stund innan den stjälps upp och får svalna.

Smält chokladen i vattenbad eller i mikrovågsugn. Ringla chokladen över kakan och skär upp i rutor. Bjud vispad grädde till om du vill ha kakan ännu festligare.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar