fredag 18 september 2020

Festligt krämfylld apelsinkaka

FESTLIGT KRÄMFYLLD APELSINKAKA

Den här festliga kakan gör alltid succé. Den har apelsin i både smeten, fyllningen och garneringen. 

1 kaka

150 g smör eller margarin
3 dl socker
2 stora ägg
rivet skal av ½ apelsin
1 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
100 g smör
2½ dl florsocker
1 äggula
saft av 1 citron
rivet skal av ½ citron

Garnering:
2½ dl florsocker
ca 1½ msk apelsinsaft
skinnfria apelsinklyftor
citronmeliss


Sätt ugnen på 175°.

Rör matfett och socker ljust och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget, under fortsatt kraftig omrörning. Blanda samman mjöl och bakpulver och rivet apelsinskal. Rör ned det i äggsmeten tillsammans med mjölken och rör till en slät smet. 

Häll smeten i smord och bröad form, ca 25 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila några minuter i sin form innan den stjälps upp och får kallna på galler.

Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Rör tills det blir en fluffig, läckert gul kräm. 

Dela kakan i två bottnar och bred apelsinkrämen över den undre. Lägg samman kakan. Rör ut florsocker med pressad apelsinsaft och bred glasyren över kakan. Låt glasyren stelna. Garnera med hinnfria apelsinklyftor och litet citronmeliss.

Kakan går att frysa utan glasyr och fyllning.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar