lördag 26 september 2020

Persikopaj med hallon

PERSIKOPAJ MED HALLON

Sommarens ljuvligaste dessertpaj fylld med vaniljkräm, persikor och hallon. Också pajskalet med pistagenötter är en smakupplevelse!

1 paj

Pajdeg:
½ dl pistagenötter
½ dl socker
100 g smör
3 msk persikolikör eller citruslikör

Vaniljkräm:
2 dl grädde
1 dl mjölk
3 äggulor
3 msk majsstärelse
2 msk socker
1 msk vaniljsocker

Fyllning:
4 - 5 persikor
200 g hallon

Gelé:
2 gelatinblad
1 dl hallonsaft

Dekoration:
mynta


Sätt ugnen på 225°.

Mixa pistagenötter, socker, vetemjöl och smör i matberedaren, med kniven monterad, till en smulig massa. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ den kallt i kylen minst 1 timme. Nagga botten och grädda pajskalet ca 15 minuter i undre delen av ugnen. Låt pajskalet kallna på galler.

Blanda grädde, mjölk, äggulor, majsstärkelse och socker i en kastrull. Sjud till en tjock kräm under omrörning. Låt den kallna i kallt vattenbad och bred ut krämen i det kalla pajskalet. Gör ett kryss i skalet på persikorna. Skålla dem i kokande vatten ca 30 sekunder. Ta bort skalet och kärnor och klyfta fruktköttet. Lägg klyftorna ovanpå vaniljkrämen i pajskalet i ett vackert mönster. Dekorera med hallonen.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Koka upp hallonsaften i en kastrull. Krama ur vätskan från gelatinbladen och smält dem i hallonsaften. Låt geléet kallna en stund så att det blir trögflytande. Pensla gelé ovanpå fyllningen. Ställ pajen kallt så att geléet stelnar, Dekorera med strimlade myntablad.



Foto: Thomas Carlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar