torsdag 17 september 2020

Citronkaka med jordgubbar

CITRONKAKA MED JORDGUBBAR

8 - 10 bitar

Till formen:
1 msk matfett
2 msk pofiber eller ströbröd

Till kakan:
150 g sötmandel
200 g kokt kall potatis
1 citron
2 ägg
2 dl socker
3/4 dl flytande margarin eller olja

Till krämen:
1 dl mjölk
½ msk Maizena majsstärkelse
1 msk socker
½ tsk rivet citronskal
1 äggula

Garnering:
jordgubbar, färska eller frysta


Sätt ugnen på 175°.

Smörj en bakform som rymmer 1½ liter och bröa den med Pofiber eller ströbröd. Skålla och mal mandeln och riv den kokta kalla potatisen.

Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt mandel, potatis, citronskal och matfett. Rör om och skrapa ned smeten i formen. Grädda tills kakan får lagom färg, ca 45 minuter. 

Kräm:
Mät upp mjölk, socker och maizena i en kastrull. Koka upp under omrörning tills blandningen tjocknar. Dra kastrullen åt sidan och tillsätt rivet citronskal och äggulan. 

Bred krämen på den avsvalnade kakan och garnera med jordgubbar. Förvara denna tårtliknande kaka i kylen. Kakan kan också frysas.



Foto: Magnus Malmberg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar