lördag 19 september 2020

Jordgubbsgalette

JORDGUBBSGALETTE

Njut av sommarens godaste smak!

10 bitar

5 dl vetemjöl
½ dl socker
½ tsk salt
rivet skal av 1 apelsin
150 g smör
1 ägg
25 g jäst
3 msk vatten, 37°

Fyllning:
50 g mjukt smör
100 g riven mandelmassa
2 tsk vaniljsocker
2 msk apelsinlikör
350 g jordgubbar
½ dl gelésocker multi


Sätt ugnen på 225°.

Mät upp vetemjöl, socker, salt, apelsinskal och smör i bitar i matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt ägget och jästen utrörd med vattnet i en liten skål. Kör i 30 sekunder tills du får en smidig degboll. Låt degen jäsa ca 30 minuter i skålen.

Ta upp degen och lägg den på ett bakplåtspapper. Kavla ut den till en rund kaka, ca 25 cm i diameter. Vik upp en kant, ca 1 cm bred, funt kakan. För över kakan och bakplåtspapperet på en plåt.

Rör samman smör, mandelmassa, vaniljsocker och apelsinlikör. Bred ut fyllningen på kakan. Skiva jordgubbarna och lägg dem i ett mönster litet omlott över kakan. Strö över gelésockret och grädda kakan mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt kakan svalna en aning och skär den sedan i bitar och servera.



Foto: Karin Mönefors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar