lördag 26 september 2020

Citron- och marängpaj

CITRON- OCH MARÄNGPAJ

Servera pajen ljummen, ev med litet vispad grädde.

6 - 8 portioner

2½ dl vetemjöl
1½ msk florsocker
125 g smör eller margarin
1 äggula
ev 1 msk kallt vatten

Citronkräm:
2 dl standardmjölk
rivet skal och pressad saft av 1 citron
2 ägg
2 äggulor
3/4 dl socker
2 msk maizena majsstärkelse

Maräng:
3 äggvitor
1 1/4 dl socker

Garnering:
hallon
florsocker


Sätt ugnen på 200°.

Blanda samman mjöl och florsocker. Tillsätt matfettet och finfördela till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta raskt ihop till en deg. Tillsätt ev kallt vatten så att degen blir smidig. Tryck ut degen i en pajform och låt kanten hänga över litet. Nagga bottnen och låt den stå kallt ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter.

Häll ingredienserna till krämen i en tjockbottnad kastrull. Sjud krämen under vispning på svag värme tills den tjocknar. Den får inte koka! Ta kastrullen från färmen och låt krämen kallna. Rör i den några gånger under tiden. Häll citronkrämen i det förgräddade pajskalet.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt socker, litet i taget, under fortsatt kraftig vispning. Vispa smeten tills den är fast på nytt. Spritsa smeten i ett gallermönster över citronkrämen. Lägg några hallon i varje ruta. Grädda mitt i ugnen 8 - 10 minuter eller tills marängen har fått färg. Sikta över litet florsocker strax innan pajen ska serveras.



Foto: Hans-Ove Ohlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar