fredag 18 september 2020

Jordgubbstårta med fläderfromage

JORDGUBBSTÅRTA MED FLÄDERFROMAGE

10 bitar

1 tårtbotten, färdigköpt eller hemgjord

Fläderfromage:
5 gelatinblad
1 dl koncentrerad flädersaft
3 dl vispgrädde
3 äggulor
3 msk socker

Fyllning:
3/4 l jordgubbar
½ dl koncentrerad flädersaft

Garnering:
4½ dl vispgrädde
jordgubbar


Fläderfromage:
Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Värm ½ dl av saften i en liten kastrull. Ta kastrullen från värmen och låt gelatinet smälta i saften. Tillsätt resten av saften och låt svalna.
Vispa grädden i en skål. Vispa äggulor och socker pösigt i en annan skål. Tillsätt gelatinet i en fin stråle under omrörning till äggsmeten. Vänd ned grädden. Låt fromagen stelna i kylen till bredbar konsistens.

Fyllning:
Skiva jordgubbarna. Dela kakan i tre bottnar. Pensla bottnarna med saft. Lägg ett lager jordgubbar på den understa bottnen. Täck med fromage. Lägg på den andra bottnen. Upprepa fyllningen. Avsluta med den tredje bottnen. Plasta in och låt tårtan stå i kylen minst 4 timmar så att fromagen stelnar. Bred vispad grädde runt tårtan. Garnera med spritsad grädde och jordgubbar.



Foto: Ove Lindfors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar