fredag 18 september 2020

Citronsufflépaj

CITRONSUFFLÉPAJ

6 portioner

125 g smör eller margarin
3 1/4 dl vetemjöl
1½ msk socker
3 msk kallt vatten

Fyllning:
4 ägg, separerade
1½ + 1 dl socker
rivet skal och pressad saft
av 1 citron

Servering:
bär


Sätt ugnen på 200°.

Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i kylen 30 minuter. Kavla ut degen och lägg i en pajform, 23 cm i diameter. Kläm fast folie runt kanten så degen inte glider ned under gräddning. Grädda pajskalet 15 minuter. Ta ut pajen och sänk temperaturen till 160°.

Fyllning:
Vispa äggulor och 1½ dl socker pösigt. Värm ägg- och sockersmeten till 70° under omrörning över vattenbad. Tillsätt citronskal och saft. Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan skål. Tillsätt 1 dl under vispning.

Vänd ned en klick äggvitevisp i ägg- och sockersmeten och blanda. Vänd försiktigt ned resten av äggvitorna. Häll smeten i pajskalet. Grädda 30 minuter och servera direkt, innan den sjunker ihop. Gärna med bär.



Foto: Olof Abrahamsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar