söndag 20 september 2020

Hallontårta

HALLONTÅRTA

10 bitar

4 ägg
2 dl socker
1½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
400 g frysta, tinade hallon
8 gelatinblad
200 g florsocker
5 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad hallonsaft

Garnering:
3 dl vispgrädde
röd hushållsfärg
hallon


Sätt ugnen på 175°.

Vispa ägg och socker pösigt.Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd ned i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 35 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
Passera hallonen genom en sil och rör ned florsocker i hallonen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Vispa grädden. Ta upp gelatinbladen och smält det i saften i en kastrull. Rör ned i hallonen. Vänd ned en klick grädde och rör om. Vänd ned resten av grädden och blanda om. 

Dela kakan i tre bottnar. Lägg ihop bottnarna med hallonmousse emellan och ovanpå. Låt stå kallt att stelna ett par timmar. Vispa grädden och färga med hushållsfärg. Spritsa små rosor runt om tårtan och garnera med hallon.



Foto: Olof Abrahamsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar