fredag 25 september 2020

Irländsk chokladtårta

IRLÄNDSK CHOKLADTÅRTA

En oemotståndligt god tårta att avsluta middagen med.

1 tårta

200 g mörk choklad
3/4 dl starkt kaffe
3 msk whisky
1 dl socker
100 g rumsvarmt smör
3 äggulor
1 dl vetemjöl
3 droppar bittermandelolja
3 äggvitor

Glasyr:
150 g vit choklad
2 msk whisky
1½ dl vispgrädde

Garnering:
lätt tinade hallon
citronmeliss


Sätt ugnen på 175°.

Dela chokladen i mindre bitar. Lägg dem i en värmetålig skål tillsammans med kaffe och whisky. Låt chokladen smälta över vattenbad. Rör smör och socker mycket ljust och pösigt. Tillsätt äggulorna en i taget under fortsatt kraftig omrörning. Tillsätt chokladsmeten, vetemjöl och bittermandelolja. Rör till en jämn smet.

Vispa äggvitorna till hårt skum. Vänd ned dem försiktigt i smeten. Häll smeten i smord och bröad form, gärna med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan vila någon minut innan den stjälps upp och får kallna.

Bryt sönder den vita chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Tillsätt whiskyn och låt det smälta över vattenbad. Ta upp skålen och låt chokladen svalna.

Vispa grädden löst. Rör försiktigt ned den i chokladen. Låt krämen tjockna men inte stelna. Bred glasyren över kakan. Garnera med hallon och citronmeliss.

Kakan går att frysa utan glasyren.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar