torsdag 17 september 2020

Minibärtarteletter

MINIBÄRTARTELETTER

15 st

Mördeg:
1½ dl vetemjöl
2 msk socker
50 g smör
1 äggula

Mandelkräm:
125 g mandelmassa
50 g mjukt smör
1 uppvispat ägg
1 msk vetemjöl
1 msk mandellikör eller
3 droppar bittermandelarom
(eller uteslut mandeln helt)

Garnering:
1½ dl vispad grädde
8 hallon
21 blåbär
citronmeliss


Sätt ugnen på 175°.

Mördeg:
Blanda mjöl, socker, smör och äggula i matberedaren med kniven monterad.

Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till en tjock platta. Plasta och låt degen stå i kylen 30 minuter. Kavla ut degen till en ½ cm tjock kaka. Stansa ut rundlar med ett mått som är ca 6 cm i diameter. Ta ihop degspillet och kavla ut tills all deg är utstansad med måttet. Lägg degen i formarna och tryck ut den. Lägg över formarna på en plåt.

Mandelkräm:
Riv mandelmassan och blanda medmjukt smör, socker, uppvispat ägg, mjöl och likör till en smet. Fyll formarna med smet nästan ända upp. Grädda tarteletterna mitt i ugnen 10 - 12 minuter tills smeten stannat. Ta loss tarteletterna och låt kallna på bakgaller.

Spritsa en klick grädde och garnera med bär och citronmeliss strax före servering.



Foto: Karin Mönefors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar