fredag 18 september 2020

Rabarberkaka med marängtäcke

RABARBERKAKA MED MARÄNGTÄCKE

4 portioner

150 g smör
1 dl socker
2 äggulor (spara vitorna
till marängtäcket)
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
½ dl mjölk
300 g späda rabarber
2 msk socker

Marängtäcke:
2 äggvitor
1 dl socker

Garnering:
violer

Servering:
vaniljglass


Sätt ugnen på 175°.

Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en bakform med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Smörj formen och "bröa" den med mannagryn.

Vispa rumsvarmt smör och socker vitt och fluffigt. Tillsätt äggulorna. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned i smeten. Tillsätt mjölken och rör om. Bred ut smeten i formen.

Ansa och skär rabarberstjälkarna i bitar och blanda dem med socker. Fördela över smeten.

Marängtäcke:
Vispa äggvitorna till en tjock och fast maräng i en ren och torr bunke. Tillsätt sockret och vispa marängen blank. Bred ut marängsmeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna. Lägg över kakan på ett serveringsfat. Garnera med violer och servera ev med vaniljglass.



Foto: Thomas Carlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar