torsdag 17 september 2020

Jordgubbspaj med vaniljkräm

JORDGUBBSPAJ MED VANILJKRÄM

10 portioner

1 l jordgubbar

Pajdeg:
50 g mandel
½ dl socker
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 äggula

Vaniljkräm:
1 vaniljstång
2½ dl mjölk
3 äggulor
3/4 dl socker
2½ msk majsstärkelse
2 msk koncentrerad flädersaft
3 dl vispgrädde

Garnering:
gurkört


Vaniljkräm:
Snitta vaniljstången. Koka upp mjölk och vaniljstång. Ta kastrullen från plattan och låt dra ca 15 minuter. Ta upp vaniljstången och skrapa ur fröna. Tillsätt vaniljfröna till mjölken. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse i en bunke. Häll i mjölkblandningen under vispning tills den blir slät. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning till första bubblan. Tillsätt flädersaften och rör om. Kyl krämen i kallt vattenbad.

Vispa grädden. Tillsätt 1/3 av den vispade grädden och rör till en slät kräm. Tillsätt resten av grädden försiktigt. Låt stå i kylen. 

Pajdeg:
Lägg skållad mandel, socker, mjöl och smör i bitar i skålen till matberedaren med kniven monterad. Kör till en smulig massa. Tillsätt äggulan och kör till en degboll. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kylen ca 30 minuter.

Nagga pajdegen med en gaffel och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt pajskalet kallna. Lägg upp pajen på ett fat och fyll med vaniljkräm och ansade jordgubbar. Dekorera med gurkört.


Foto: Karin Mönefors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar