onsdag 23 september 2020

Bärpaj med fromage

BÄRPAJ MED FROMAGE

En underbar sommardessert. Pajskalet penslas med smält choklad så behåller den sin sprödhet. Sedan fylls det med en ljuvlig bärfromage. Garnera gärna den färdiga pajen med några färska bär och mandelspån.

6 - 8 portioner

3 dl mjöl
125 g smör eller margarin
2½ msk kallt vatten
75 g mörk blockchoklad

Fyllning:
4 gelatinblad
3 dl vispgrädde
2 äggulor
2 äggvitor
½ dl florsocker
1 l bär


Sätt ugnen på 200.

Finfördela matfettet i mjölet till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta raskt ihop allt till en deg. Tryck ut degen i en pajform och nagga botten. Ställ den kallt att vila ca 30 minuter. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 - 20 minuter eller tills det har fin färg. Smält blockchokladen i vattenbad eller i mikron. Pensla det varma pajskalet med chokladen så att det täcker hela kakan. Ställ den kallt.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten ca 5 - 6 minuter. Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Mixa hälften av bären till slät puré. Rör ned dem i äggulorna. Vispa grädden till skum och vispa äggvitorna till fast skum.

Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme. Rör ned gelatinet i en fin stråle i grädden. Tillsätt äggulesmeten och sedan äggvitorna. Ställ fromagen kallt ca ½ timme. Rör försiktigt ned resten av bären och lägg fromagen i pajskalet. Ställ pajen kallt några timmar.



Foto: Hans-Ove Ohlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar