fredag 25 september 2020

Sommarbullar med hallon och vaniljkräm

SOMMARBULLAR MED HALLON
OCH VANILJKRÄM

Socker på toppen och hallon och vaniljkräm inuti gör de här bullarna till riktiga sommarfavoriter.

Ca 20 st bullar

Ca 8 dl vetemjöl
25 g jäst
½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
75 g rumstempererat smör
1 ägg
2 dl mjölk

Fyllning:
2 dl marsánkräm
2 tsk rivet citronskal
125 g frysta tinade hallon

Pensling och garnering:
25 g smält smör
1 dl socker


Sätt ugnen på 250°.

Lägg vetemjöl, jäst, socker, vaniljsocker, smör i bitar och ägget i skålen till matberedaren med plastkniven monterad. Kör några sekunder och häll sedan mjölken genom matarröret. Arbeta degen 2 minuter så att den blir smidig. Låt degen jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Gör vaniljkrämen enligt anvisningarna på förpackningen. Tillsätt citronskal. Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla den till en stor fyrkantig kaka. Ta ut runda kakor, ca 10 cm i diameter, med ett mått. Kavla ut degspillet och gör likadant. Lägg en klick vaniljkräm och några hallon i mitten på varje kaka.

Nyp ihop bullarna till knyten. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa ca 40 minuter. Grädda dem sedan mitt i ugnen ca 10 minuter. Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem genast i socker.

Servera saft eller kaffe till sommarbullarna.


Foto: Thomas Carlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar