fredag 18 september 2020

Strösselkaka med lingonsylt

STRÖSSELKAKA MED LINGONSYLT

En jättegod kaka, som även kan bjudas som dessert. Föredrar du det är vaniljvisp gott till.

4½ dl vetemjöl
1½ dl socker
3 tsk bakpulver
150 g smör eller margarin
1 ägg
2 dl lingonsylt

Strössel:
1½ dl havregryn
knappt 1 dl socker
100 g mandelmassa
75 g smält smör eller margarin


Sätt ugnen på 200°.

Blanda samman mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa. Vispa upp ägget. Rör ned det i smuldegen och arbeta raskt ihop till en deg. Tryck ut degen i en smord långpanna, ca 20 x 30 cm. Fördela lingonsylten över kakan.

Riv mandelmassan grovt. Blanda samman mandelmassan med havregryn, socker och smält matfett till ett strössel. Strö det över kakan. Grädda kakan mitt i ugnen 15 - 20 minuter. Låt kakan svalna och skär sedan upp den i rutor.



Foto: Hans-Ove Ohlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar