lördag 26 september 2020

Festtårta med försommarsmak

FESTTÅRTA MED FÖRSOMMARSMAK

Bjud gärna tårtan som en fin avslutning på t ex en buffé.

Ca 12 bitar

4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Fyllning:
aprikosmarmelad eller
tropisk marmelad

Vaniljkräm:
2 gelatinblad
2 dl matlagningsgrädde
2 äggulor
1 msk socker
1 msk potatismjöl
1 msk vaniljsocker
2½ dl vispgrädde

Garnering:
50 g rostade mandelspån
ca 1 l färska jordgubbar

Gelé:
1 dl gelésocker multi
1½ dl vatten
1½ droppe röd karamellfärg


Sätt ugnen på 175°.

Vispa ägg och socker riktigt ljust och pösigt till kakan. Blanda samman mjölsorterna med bakpulver och vänd ned det i äggsmeten. Rör om så att allt blandas. Häll smeten i smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills kakan känns torr. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får kallna. Dela den kalla kakan i tre bottnar.

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten 5 - 6 minuter. Vispa samman matlagningsgrädde, äggulor, socker och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull. Låt blandningen sjuda till en tjock kräm under omrörning. Ta kastrullen från värmen. Krama vätskan ur gelatinbladen. Rör ned dem i krämen och låt dem smälta i den. Låt krämen kallna.

Vispa grädden till fast skum tillsammans med vaniljsocker. Rör ned det i den kalla krämen. Låt krämen stå kallt och stelna någon timme. Bred ett tunt lager vaniljkräm över de två bottnarna och bred marmelad ovanpå. Lägg samman dem med den fria bottnen överst. Bred resterande kräm över och runtom kakan. Tryck fast mandelspånen runt kanten. 

Ansa jordgubbarna och halvera dem. Lägg dem ovanpå vaniljkrämen.

Blanda gelésocker multi och vatten i en kastrull. Låt det koka ½ - 1 minut. Ta kastrullen från värmen och rör i karamellfärg. Låt geléet stelna litet. Skeda geléet över jordgubbarna. Förvara tårtan kallt tills den ska serveras.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar