torsdag 24 september 2020

Björnbärspaj

BJÖRNBÄRSPAJ

Björnbären kan bytas ut mot frukt eller andra bär.

6 portioner

75 g smör eller margarin
2½ dl vetemjöl
1 äggula
½ dl vit sirap
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
2 äggvitor
1 dl florsocker
1 dl hackad mandel
½ l björnbär

Tillbehör:
2 dl crème fraîche
½ dl florsocker
rivet skal och saft av 1 citron


Finfördela matfettet i mjölet. Tillsätt äggula, sirap och vaniljsocker. Arbeta raskt ihop till en deg. Klä en pajform, ca 22 cm i diameter, med degen. Nagga bottnen och låt formen stå i kylskåpet ca 30 minuter. Sätt en remsa aluminiumfolie runt kanten. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 15 minuter. Ta bort folien.

Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt florsocker och vispa ytterligare några minuter så att det blir nytt fast skum. Vänd försiktigt ned mandelhack och bär i äggvitesmeten. Vispa samman crème fraîche med florsocker, rivet citronskal och pressad citronsaft.

Servera pajen ljummen tillsammans med crème fraîchen.



Foto: Hans-Ove Ohlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar