fredag 18 september 2020

Mandelfrestelser med citronkräm och jordgubbar

MANDELFRESTELSER MED CITRONKRÄM
OCH JORDGUBBAR

Kakan och krämen kan du göra i god tid innan frestelserna ska serveras.

5 st

300 g mandelmassa
150 g mjukt smör
3 ägg

Citronkräm:
75 g smör
1 dl grädde
2 äggulor
1 dl socker
1 tsk potatismjöl
rivet skal och pressad
saft av 1 citron

Tillbehör:
jordgubbar
vispgrädde
kakao


Sätt ugnen på 200°.

Riv mandelmassan grovt. Rör samman den med smöret till en jämn smet. Tillsätt äggen, ett i sänder, under fortsatt omrörning. Häll smeten i smord och bröad form, gärna med löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen 20 - 25 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr.Låt kakan vila några minuter innan kanten lossas och kakan får kallna.

Blanda samman alla ingredienserna till krämen i en kastrull. Låt det sjuda upp och tjockna under omrörning. Ta kastrullen från värmen och kyl krämen.

Ta ut rundlar från kakan. Bred ett lager citronkräm över dem. Fyll på med bär och toppa med vispad grädde. Sikta över litet kakao.

Du kan också breda citronkrämen över hela kakan. Garnera med bär och grädde. Bjud kakan som en tårta. Då räcker den till 6 - 8 personer.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar