söndag 20 september 2020

Mandelkaka med frukt

MANDELKAKA MED FRUKT

Ljuvlig dessertkaka som blir ännu godare när den serveras med punschsås.

300 g mandelmassa
rivet skal och saft av 1 apelsin
3 ägg
3 msk vetemjöl
½ tak bakpulver

Garnering:
kiwi
konserverade päron
persikor eller mandarinklyftor
hallon

Punschsås:
2 äggulor
3 msk florsocker
2 dl vispgrädde
1 msk punsch


Riv mandelmassan grovt. Tvätta och torka apelsinerna. Riv skalet fint och pressa ur saften. Lägg mandelmassan i en skål tillsammans med rivet apelsinskal. Tillsätt äggen ett och ett under kraftig vispning tills smeten är jämn. Rör ned apelsinsaften. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 25 - 30 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr. Låt kakan vila några minuter innan den stjälps upp och får kallna.

Garnera den kalla kakan med frukt och bär.

Punschsås:
Vispa äggulor och socker ljust och pösigt. Vispa grädden och rör ned den i äggsmeten tillsammans med punsch. Såsen får inte stå för länge innan den ska serveras, då vill den dela sig. Man kan vispa samman den igen, men den blir inte lika skummig då.



Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar