fredag 18 september 2020

Chokladtartelette med hallon och mynta

CHOKLADTARTELETTE MED HALLON
OCH MYNTA

Elegant klassiker som ger mersmak.

6 st

6 tartelettformar med löstagbar
kant, 10 cm i diameter

Mördeg:
3½ dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 dl socker
100 g smör
1 ägg

Chokladfyllning:
200 g mörk choklad,
55% eller 66%
1½ dl vispgrädde
½ dl mjölk
1 rumstempererat ägg

Garnering:
125 g hallon
mynta


Sätt ugnen på 175°.

Mördeg:
Hacka samman mjöl, bakpulver, socker och rumsvarmt smör med en degskrapa. Tillsätt ägget och hacka ihop till smulor. Forma smulorna till bollar som trycks ut med bakre delen av handen, så att degen blir smidig men inte överarbetad. Samla ihop till en deg. Plasta in degen och låt stå i kylen minst 1 timme, gärna över natten.

Mjöla bakbordet och kavla ut degen till en ½ cm tjock kaka. Stansa ut rundlar med ett mått, ca 12 cm i diameter. Lägg rundlarna i formen och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. 

Chokladfyllning:
Hacka chokladen. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull.Ta kastrullen från värmen. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Tillsätt ägget och rör om till en slät blank smet.

Fyll formarna med chokladsmeten och grädda mitt i ugnen 3 - 4 minuter. Stäng av ugnen och låt tarteletterna stå kvar 3 - 4 minuter. Ta ut tarteletterna och låt dem svalna på bakgaller. Lossa formarna och garnera tarteletterna med hallon och mynta strax före servering.



Foto: Thomas Carlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar