söndag 20 september 2020

Fyrstekaka med mandelfyllning

FYRSTEKAKA MED MANDELFYLLNING

1 kaka, ca 10 bitar

4½ dl vetemjöl
1 1/4 dl florsocker
200 g smör eller margarin
3 äggulor

Fyllning:
200 g mandel
125 g rumsvarmt smör eller margarin
2 dl socker
rivet skal av 1 apelsin
2 stora ägg
ev 4 msk finhackat syltat apelsinskal

Pensling:
uppvispat ägg


Sätt ugnen på 175°.

Blanda samman mjölet med florsockret. Tillsätt matfett och äggulor. Arbeta raskt ihop det till en deg. Ta undan ca 1/4 av degen. Klä en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med den stora biten deg.

Skålla, skala och mal mandeln. Rör matfett och socker smidigt. Rör ned mandel och rivet apelsinskal. Arbeta till sist in äggen ett och ett under kraftig omrörning. Tillsätt ev syltat apelsinskal. Häll mandelsmeten i formen och grädda den i nedre delen av ugnen ca 25 - 30 minuter.

Arbeta under tiden in litet mer mjöl i den resterande degen. Kavla ut degen och sporra eller skär ut remsor. Lägg remsorna över kakan i ett rutmönster. Pensla med uppvispat ägg. Ställ tillbaka kakan i nedre delen av ugnen och grädda den ytterligare ca 30 minuter eller tills kakan har fin färg och känns torr.

Låt kakan svalna innan kanten lossas. Sikta ev över litet florsocker strax innan kakan ska serveras.




Foto: Fredrik Birkler

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar