lördag 19 september 2020

Vit chokladmoussetårta med hallon

VIT CHOKLADMOUSSETÅRTA MED HALLON

10 - 12 bitar

Mandelbotten:
1 ägg
1 dl socker
½ dl vetemjöl
½ dl mandelmjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal
1 tsk bakpulver

Vit chokladmousse:
3 gelatinblad
300 g vit choklad
1 msk smör
3 äggulor
4 dl vispgrädde
2 tsk rivet citronskal

Garnering:
florsocker
250 g färska hallon
citronmeliss


Sätt ugnen på 225°.

Mandelbotten:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, mandelmjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål och vänd försiktigt ned i äggblandningen. Kläm fast ett bakplåtspapper i en bakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Smörj formen med smält smör. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen ca 8 minuter, tills kakan känns genombakad. Låt kallna i formen. Ta loss kanten och diska den ren. Sätt tillbaka formen runt botten.

Vit chokladmousse:
Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten 5 minuter. Bryt chokladen i bitar och lägg i en skål tillsammans med smöret. Smält under omrörning över hett vattenbad. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör kraftigt. Ta bort skålen från vattenbadet.

Krama ur och smält gelatinbladen i en kastrull på spisen. Vispa grädden mjukt tjock, om den vispas för länge blir moussen grynig. Blanda 1 dl av grädden med gelatinet och rör om. Blanda ned i chokladen och rör om kraftigt. Vänd försiktigt ned resten av grädden och citronskalet. Häll moussesmeten över mandelbotten och släta till den.

Plasta formen och låt stå i kylen för att stelna minst 6 timmar eller över natten. Skär loss tårtan runt kanten och ta bort kanten. Lägg över tårtan på ett tårtfat och sikta över florsocker. Garnera med hallon och citronmeliss. Servera med en kopp starkt kaffe.



Foto: Karin Mönefors

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar