lördag 3 oktober 2020

Marängtårta med kokos och citron

MARÄNGTÅRTA MED KOKOS OCH CITRON

Frestande god är denna luftiga läckra marängrulltårta med smak av kokos och citron och fylld med vispad grädde och färska bär.

10 bitar

5 äggvitor
2½ dl socker
2½ dl kokosflingor
1 tsk finrivet citronskal

Till plåten:
bakplåtspapper
2 msk smör
1 dl kokosflingor

Fyllning:
2 dl vispgrädde
jordgubbar, hallon eller blåbär


Sätt ugnen på 150°.

Smörj ett bakplåtspapper, lägg det i en långpanna med måtten 30 x 40 cm och strö över kokos. Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret under fortsatt vispning tills smeten är blank och tjock. Blanda ned kokosflingor och citronskal. Bred försiktigt ut smeten på bakplåtspapperet. 

Grädda mitt i ugnen 35 - 40 minuter tills marängen har stelnat (den behöver inte vara helt genomtorr) och har fått litet färg. Stjälp upp marängen på smörpapper och dra bort bakplåtspapperet. Låt kakan svalna.

Vispa grädden. Skölj och ansa jordgubbarna och skär dem i bitar. Bred ut grädden över kakan och lägg på jordgubbarna. Rulla samman till en rulle. Lägg rulltårtan på fat och dekorera med bär och citronmeliss eller mynta.




Foto: Thomas Carlén

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar