lördag 31 oktober 2020

Krusbärsstrudel

KRUSBÄRSSTRUDEL

6 portioner

1 pkt filodeg
ca 25 g smält smör

Körsbärskompott:
ca 500 g krusbär
ca 3 dl socker
vatten
1 vaniljstång

Garnering:
krusbärssockerlag från koket ovan
florsocker

Tillbehör:
2 dl vispgrädde
2 dl matlagningsyoghurt
3½ msk florsocker
1 msk rivet citronskal
1 vaniljstång


Sätt ugnen på 175°.

Börja med krusbärskompotten. Snoppa bären och varva dem med socker i en gryta. Dela vaniljstången på längden med en vass kniv så att den öppnas. Lägg ned den i grytan och koka upp. Rör om och låt krusbären koka utan lock ca 20 minuter. Rör om då och då i grytan. Häll av lagen i en skål - den stelnar till en tjock sirap som serveras till kakan.

Bred ut ett av filodegsbladen på ett arbetsbord, pensla med smält smör och lägg på nästa. Pensla också detta med smält smör och lägg på ett tredje. Lägg den avrunna kompotten på mitten och bred ut den, men lämna kanterna av degen fria. Pensla dem med smör. Vik in kortändarna och vik först in den ena långsidan, sedan den andra och rulla till sist ihop hela strudeln. Se till att smörpenslade degsidor läggs omlott mot varandra, så håller kakan ihop under gräddningen.

Lägg den på en plåt och grädda mitt i ugnen 40 - 45 minuter tills den är guldbrun och spröd. Ta ut den, pensla med lagen och sikta över florsocker..

Vispa grädden till skum och blanda med matlagningsyoghurt, florsocker, citronskal och de skrapade kornen från vaniljstången. Ställ kallt medan kakan gräddas. Skär strudeln i tjocka skivor och servera med yoghurtgrädden och några skedar av den tjocka, sirapsliknande krusbärslagen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar